How to use a Socks Proxy with putty ?
You are working on a network that doesnt allow http traffic.
that’s a bummer!
Can you ssh to a server ?
If you can, then everything is fine.
You can use a socks proxy for browsing.
Just read this
Φέτος το 3ο κατά σειρά fosscomm πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη στις 24-25 Απριλίου 2010.
Κανόνισα λοιπόν και την άδεια μου σήμερα με την δουλειά.
Ευκαιρία λοιπόν για να προσθέσουμε άλλα 1000χιλιόμετρα στο αμάξι!
Μάλιστα σκεφτόμουν να αναρτήσω ένα post εάν ενδιαφέρεται κάποιος άλλος για carpool.
Υπολογίζω λοιπόν με την σημερινή τιμή της βενζίνης γύρω στα 140-150ευρώ πήγαινε-έλα.
Καμιά 40-50 ευρώ διόδια κι άλλα παρόμοια έξοδα, οπότε μια 200αριά ευρώ λοιπόν χωρίς τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης στην πόλη.
Κι έτσι από περιέργεια μπήκα να δω αεροπορικά πόσο θα μου στοίχιζε.
Λοιπόν έκλεισα ήδη με 70ευρώ πήγαινε-έλα με την aegean !!!
70 ευρώ και σε μία ώρα θα είμαι εκεί (ή εδώ όταν θα επιστρέφω).
Δλδ με τα ίδια λεφτά οδικώς ίσα - ίσα που θα φτάσω Θεσσαλονίκη
(χωρίς φυσικά να υπολογίζω τα έξοδα για διόδια κ.λ.π.-κ.λ.π.).
Μετά την συνεχή προτροπή του mikes (Μιχάλη Γεωργίου), πριν από μερικούς μήνες εγκατέστησα τον chromium στα arch box μου. Εάν και τον χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά εν τέλη εδώ και 10 μέρες περίπου ξαναγύρισα στον firefox. Από τα κυριότερα προβλήματα που είχα ήταν ότι ΔΕΝ έδειχνε ιστοσελίδες όπως θα έπρεπε. Είτε δεν τις άνοιγε σωστά είτε τις άνοιγε μεν αλλά δεν λειτουργούσαν δε. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό μου ήταν αρκετά αργός. Μπορεί ο firefox να μην είναι τέλειος κι ώρες ώρες να σε εκνευρίζει και να κολλάει, αλλά είναι αρκετά πιο λειτουργικός σε σχέση με τον chromium.
Εάν θέλω να χρησιμοποιήσω έναν webkit browser τότε έχω τον midori που έφτασε στην έκδοση v0.2.3
Στην αναζήτηση των τελευταίων ημερών για να βρω μία prepaid κάρτα που να καλύπτει τις δικές μου ανάγκες κι όχι να καλύψω εγώ τις ανάγκες της εκάστοτε τράπεζας (δες εδώ, κατέληξα σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου. Έχει κι ένα ωραία site για πληροφορίες: http://www.prepaidcards.gr/.
Μερικές διαφορές από την προηγούμενη:
- Άνοιξα μερίδα κι όχι λογαριασμό
- Η χρέωση ενεργοποίησης είναι 5 ευρώ την 1η φορά και μόνο
- Η χρέωση φόρτισης είναι 1 ευρώ ανεξαρτήτου ποσού
- Δυνατότητα να δεις το υπόλοιπο της κάρτας από ΑΤΜ (σου δίνει pin)
- Δυνατότητα φόρτισης από ΑΤΜ
Τι μου ζήτησαν για την απόκτηση:
- Ταυτότητα
- Εκκαθαριστικό για να δουν το ΑΦΜ
- Βεβαίωση μισθοδοσίας
Στα συν είναι ότι:
- Δεν περίμενα σε ουρές.
- Εξυπηρέτηση κι ευγένεια, που στην αρχή αναρωτήθηκα μήπως είδαν το skoda και πίστεψαν ότι είμαι ζάμπλουτος εργένης.
Στα μείον:
- Οι ερωτήσεις για να ανοίξεις μερίδα είναι αρκετές και πάνω από το 50% εντελώς προσωπικές και περιττές. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται να γνωρίζουν εάν είμαι παντρεμένος ή όχι.
Εργάζομαι ως unix system engineer (ή ακόμα καλύτερα: I am a Linux Administrator but I am looking for a decent job) και σήμερα αντιμετώπισα ένα δύσκολο παλζ. Και λέω παλζ γιατί πλέον τα προβλήματα που “πληρώνομαι” να επιλύσω είναι off the book κι όχι by the book!
Στην διαχείρισή μου βρίσκονται και τρία (3) μηχανάκια με το εξής λειτουργικό σύστημα:
Red Hat Enterprise Linux 2.1 AS (Pensacola). Και πριν προλάβετε να πείτε την κακία σας, να αναφέρω ότι από το 2002 (ή 2003 δεν θυμάμαι) δουλεύουν μια χαρά χωρίς (πολλά) προβλήματα.
Το load λοιπόν είχε ανέβει αρκετά σε τέτοιο σημείο που ένα νέο ssh access προς αυτά ΔΕΝ ήταν εφικτό. Ο συνάδελφος που αντιλήφθηκε το πρόβλημα είχε ήδη ανοιχτό root shell κι έτσι δανείστηκα τον υπολογιστή του (και το πανάθλιο πληκτρολόγιό του - πάταγες ένα πλήκτρο έγραφε τέσσερα γράμματα μαζί!) και ξεκίνησα το οδοιπορικό προς τον παράδεισο.
Έπρεπε όμως να περάσω πρώτα από κόλαση και καθαρτήριο πριν φτάσω στον παράδεισο.
Κόλαση:
Σίγουρα λοιπόν κάποια processes έτρωγαν πόρους από το σύστημα. Αλλά ποια; Η εντολή ps είναι φυσικά αδύνατη να εκτελεστεί (too many open files) όπως επίσης κι άλλες πολλές. Ο φόβος ήρθε όταν το df δεν ολοκληρωνόταν! Τα μηχανάκια είχαν περίπου 500 μέρες uptime που σημαίνει ότι ΔΕΝ ήξερα εάν θα σηκωθούν μετά από ένα hardware reboot. Οκ, δεν έπαιζε τίποτα λοιπόν. Τι κάνουμε; Αρχικά σκέφτηκα ότι κάποιο nfs mount point είχε αποτύχει και διάφορες διεργασίες προσπαθούσαν να γράψουν ή να κλείσουν ανοιχτά αρχεία. Αλλά ούτε η lsof έπαιζε.
Καθαρτήριο:
Κι ενώ έχουμε στο τηλέφωνο συνάδελφο με το δάχτυλο στο power μου ήρθε μια ιδέα και φωνάζω:
- Μηηηηη, όχι ακόμα.
Η εντολή cat λειτουργούσε κι έτσι έκανα ένα cat /etc/fstab για να δω εάν υπήρχε κάποιο nfs mount. Δεν υπήρχε τίποτα. Κι ενώ το load είχε ανέβει πάνω από το 20 (μέσω uptime) και η ps συνέχιζε να μην δείχνει τίποτα, μία φωνή άκουγα να μου λέει: PROC …. PROC … PROC …
Μεταφέρομαι λοιπόν στο /proc και κάνω ένα ls. Χαμός κύριοι και κυρίες μου. Χαμός από καταλόγους με αριθμούς αντί για όνομα. Αρχίζω λοιπόν και ψάχνω αρχικά στα processes με μεγάλο αριθμό και με την εντολή cat να διαβάζω το αρχείο cmdline
Παράδεισος:
Κι έτσι ξεκινάμε λοιπόν να σκοτώνουμε ότι δεν χρειάζεται κι έχει κολλήσει. Δυστυχώς κάποια backup scripts ΔΕΝ είχαν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να δεσμεύουν αρκετή μνήμη και δίσκο χωρίς λόγο. find, updatedb, perl scripts (πανάθεμα την perl, τίποτα δεν δουλεύει), awk (από διάφορα shell scripts) προσπαθούσαν να πάρουν τους δεσμευμένους πόρους. Σκοτώνω και το cron daemon μέχρι να πέσει το load αρκετά και να αρχίσουν να λειτουργούν τα μηχανάκια και πάλι σωστά.
Κι έτσι μετά από λίγο αυτά τα τρία πανάρχαια μηχανάκια με redhat 2.1 λειτουργούσαν και πάλι άψογα! Οπότε μην ξεχνάτε το proc. Μάθετε τι είναι και τι περιέχει. Τι είναι όλα αυτά τα αρχεία που έχει μέσα.
Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε παρόμοιο πρόβλημα θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.
ΥΓ: Την επόμενη φορά θα σας πω μια ιστορία για τους σηματοφόρους στον πυρήνα.
PIrsyncD stands for: Python Inotify Rsync Daemon.
Description:
This is an attempt of writing a daemon to watch a directory for kernel’s inotify events and then execute an rsync command to synchronize two different directories (local or remote). This is a poor man’s mirroring or an alternative (not so) real data replication mechanism and it is based on Pyinotify.
From ChangeLog:
- Added variable to define the rsync version (parameter: –rsync_v2)
- Rewrite of INSTALL file (to meet better the minimal requirements)
- Checking of the destination directory is now disabled when –host is set.
- rsync append functionality was added.
- Better examples were provided.
All the above were suggested by Jeff Templon < templon AT nikhef DOT nl >
Thanks Jeff for your feedback on PIrsyncD.
plz try ./PIrsyncD –help to see more
Get the latest version of PIrsyncD v20100219
Τα προβλήματα με τις τράπεζες δεν έχουν τελειωμό.
Διέθετα μία προ-πληρωμένη κάρτα από την Eurobank για αγορές μέσω internet.
Τέλος του μήνα, δλδ σε 10 μέρες έληγε. Οπότε σκέφτηκα να την αντικαταστήσω
σήμερα που θα πέρναγα απέξω από την τράπεζα.
Ο σούπερ ντούπερ τύπος που αναλαμβάνει να με εξυπηρετήσει ακυρώνει την κάρτα (που έτσι κι αλλιώς λήγει σε 10 μέρες κι έχει 19 ευρώ που θέλω να μεταφερθούν στην νέα κάρτα). Και προσπαθεί να εκδόσει μία νέα κάρτα.
Συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να το κάνει κι ότι πρέπει να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα. Του εξηγώ ότι δεν θέλω να ανοίξω λογαριασμό, μου λέει δεν γίνεται να μου εκδόσει νέα προ-πληρωμένη κάρτα, του λέω κι εγώ δεν πειράζει, θέλω τα 19ευρώ μου κι άντε γεια.
Μου απαντάει ότι ΔΕΝ γίνεται να μου τα δώσει γιατί ακύρωσε την κάρτα (στα παπάρια μου, πήγα να του απαντήσω αλλά κρατήθηκα).
Πάμε στο ταμείο (μία πολύ ωραία μελαχρινή κοπέλα με υπέροχο σώμα κι ωραίο … ντεκολτέ, εάν με διαβάζεις στείλε μου mail κερνάω ποτάκι), για να με εξυπηρετήσει καθώς ο ίδιος (γεια σου νικήτα) τα έκανε …
Της εξηγώ με ωραίο τρόπο τι έχει συμβεί, με ενημερώνει ότι έχει αλλάξει η διαδικασία.
Της απαντάω ότι δεν είμαι σύμφωνος με το νέο προϊόν, δεν το αποδέχομαι και θέλω τα 19ευρώ πίσω.
Κι εδώ αρχίζει η γολγοθάς, προϊστάμενοι, διευθυντές, τμήμα εξυπηρέτησης κ.λ.π.-κ.λ.π. ρωτάει τους πάντες. Πρέπει, μου ανακοινώνει, να ανοίξω λογαριασμό για να μου δώσει τα 19ευρώ από την ακυρωμένη κάρτα. Της αντι-απαντάω ότι εάν ήθελα να ανοίξω λογαριασμό, θα έπαιρνα την νέα προπληρωμένη κάρτα. Εγώ όμως ΔΕΝ θέλω να ανοίξω λογαριασμό και θέλω τα 19ευρώ μου πίσω.
Εν τέλη κι επειδή μου έχουν σπάσει τα … νεύρα (να μην κάτι άλλο) της λέω το εξής:
- Άνοιξε τον, δώσε μου τα 19ευρώ και μετά κλείσε τα πάντα.
Ξεκινάμε λοιπόν: άνοιγμα λογαριασμού, υπογραφές, αιτήσεις, κάρτες, εκδόσεις pin, ενημερωτικά, προ-πληρωμένες, ξανά-υπογραφές κ.λ.π.-κ.λ.π.
Κι επί τόπου ξεκινάμε την διαδικασία για ακύρωση, ξανά υπογραφές, αιτήσεις ακυρώσεις καρτών, καταστροφές καρτών, σκήσιμο των χαρτιών κ.λ.π.-κ.λ.π.
Στο τέλος κι έπειτα από μία ώρα και είκοσι λεπτά (1:20) κατάφερα να πάρω τα 19ευρώ μου πίσω.
Δεν καταφέρνω όμως (δεν το πάλεψα και πολύ) να μου διαγράψουν τα αρχικά στοιχεία μου στην τράπεζα. Σίγουρα θα υπάρχει τρόπος, αλλά …
Μην τους αφήνετε να σας εκμεταλεύονται, εάν διαμαρτύσεστε (έστω και ταλαιπωρήστε) ακόμα και για 1 ευρώ στο τέλος θα καταλάβουν ότι οι τράπεζες υπάρχουν επειδή τους πάμε τα λεφτά μας.
ΥΓ: Σοβαρά τώρα, Δήμητρα εάν με διαβάζεις στείλε mail.
Τις περισσότερες φορές που θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα quick & dirty, ανοίγουμε την κονσόλα για πληκτρολογούμε μερικές εντολές. Άλλες πάλι φορές αναζητούμε σε διάφορες μηχανές αναζήτησης για να βρούμε την λύση. Το πιο ενοχλητικό όμως από όλα αυτά είναι να έχεις χρησιμοποιήσει ή να έχεις γράψει κάποιο shell script και πλέον να μην θυμόμαστε που είναι ή που το είχαμε βρει. Προσωπικά χρησιμοποιώ σημειώσεις (κυρίως στο wiki μου), αλλά κι αυτό δεν είναι πάντα 100% valid.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα έρχεται να λύσει το Command Line Fu.
Ρίξτε μια ματιά, μπορείτε να βρείτε κάτι ενδιαφέρον ή ακόμα καλύτερα εάν έχετε κάτι ενδιαφέρον μπορείτε να το καταχωρήσετε, ώστε την επόμενη φορά να το βρείτε εύκολα ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος.
Οι φωτογραφίες μου από τις Βρυξέλλες:
Μερικά ενδιαφέροντα linux events που αξίζουν την προσοχή μας:
Open Source Days
http://opensourcedays.org
05 - 06 Mar 2010
Copenhagen, Denmark
OpenFest
http://openfest.teipir.gr
13 - 14 Mar 2010
Athens, Greece
Linux Open Administration Days
http://loadays.org
10 - 11 Apr 2010
Antwerp, Belgium
Fosscomm
http://fosscomm.gr
24 - 25 Apr 2010
Thessaloniki, Greece
Linux Tag
http://www.linuxtag.org
09 - 12 Jun 2010
Berlin, German
FrOSCamp
http://froscamp.org
17 - 18 Sep 2010
Zurich, Switzerland
T-DOSE
http://www.t-dose.org
06 - 07 Nov 2010
Eindhoven, Netherlands
ΥΓ: Σε OpenFest & Fosscomm είναι αυτονόητη η παρουσία μου, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα. Εάν ενδιαφέρεται κανείς για κάποιο από τα παραπάνω ας μου στείλει ένα email.
Προσοχή: προφανώς έχει βγει κάποιο security issue για το συγκεκριμένο αρχείο.
Ευτυχώς “εμάς” δλδ όσοι έχουμε linux server για web hosting δεν μας επηρεάζει, αλλά μπορεί να έχετε φίλους ή συνεργάτες που θα βρεθούν με τον διακομιστή στο χέρι.
Μέχρι να το “τσιμπήσω” είχα ήδη 500 hits στο balaskas.gr !
Η ελληνική παρουσία στο fosdem είναι και φέτος πάνω από τριαντα άτομα!.
Πρέπει να το οργανώσουμε όμως καλύτερα και του χρόνου να είμαστε οι διπλάσιοι (γιατί όχι).
Παραθέτω λοιπόν του έλληνες που έχω βρει μέχρι στιγμής:
- Ευάγγελος Μπαλάσκας
- Φώτης Γεωργάτος
- Χρήστος Μπαχαράκης
- Πιέρρος Παπαδέας
- Αναστάσης Στασινόπουλος
- Εβελίνα Μπουλουτσίκου-Μπουλούτσο
- Δημήτρης Γλεζος
- Αντρέας Λουπασάκης
- Νικόλαος Κορκακάκης
- Χρήστος Κονίνης
- Γιώργος Κεραμίδας
- Λεωνίδας Τσαμπρός
- Δημήτρης Αγγελάκος
- Νίκος Ρούσσος
- Πάνος Χριστέας
- Κώστας Παπαδήμας
- Τζένη Πετούμενου
- Σεραφείμ Ζανικόλας
- Γιώργος Λογιωτατίδης
- Ηλίας Νταής
- Αντώνης Σγουρός
- Άλεξ Αλεξάντερ
- Σοφοκλής Γκούμας
- Αλέξιος Ζάβρας
- Βασίλης Βασαΐτης
- Φαίδων Λιαμπότης
- Νίκος Νικαλέξης
- Γιάννης Κολοβός
- Γιώργος Διαμαντόπουλος
- Κωνσταντίνος Παλιούρας
- Αλέξανδρος Κουλουμπής
- Γιώργος Φιωτάκης
ΥΓ: Εάν έχω γράψει το όνομα κάποιου λάθος, ζητώ συγνώμη.
Εάν είσαι έλληνας, είσαι στην fosdem και δεν είσαι σε έχω εντοπίσει ακόμα, στείλε μου mail.
Εάν είσαι στην παραπάνω λίστα και ΔΕΝ θέλεις να φαίνεσαι, επίσης στείλε μου mail.
Αχ Άγιε μου Βασίλη επειδή φέτος τα Χριστούγεννα δεν μου έφερες τίποτα (καλά έκανα λοιπόν κι εγώ και σου έφαγα τα κουλουράκια που είχαμε αφήσει δίπλα στο τζάκι), κάνε το θαύμα σου και να μην ξεχάσω τίποτα και να περάσουμε τέλεια (παρά το κρύο) σε Βέλγιο & Γερμανία.
Κι εγώ όταν γυρίσω να δεις πόσο καλό παιδί θα είμαι όλο τον χρόνο μετά.
Βρέθηκε μετά από πολύ-μα-πολύ καιρό, λίγος ελεύθερος χρόνος για να κάνω μερικές δουλειές.
- Αναβάθμισα επιτέλους το blog μου στην τελευταία έκδοση τουflatpress v0.909.1
- Πήρα backup του site μου!
- Αναβάθμισα επιτέλους το home linux box μου που τρέχει archlinux
- Αναβάθμισα επιτέλους το xfce από git version στο linux box μου.
- Επιτέλους έκανα catch-up στα mail μου!
- Έκανα catch-up στο archlinux forum: bbs
- Αρχίζω να ετοιμάζομαι για fosdem
κι άλλα πολλά.
Κρίμα όμως που δεν έχω πιο συχνά ελεύθερα απογεύματα :(
In the past few days libpng & libjpeg have been updated from libpng-1.2.42 to libpng-1.4.0 and libjpeg v7 to libjpeg v8.
If your linux distribution have already updated the libraries to the latest version, it is very probably that all the dependable programs have been updated too.
In the case that a program (or a group of programs) needs the previous version to run properly dont sweat about it. You can easily install the previous libraries versions to an alternative path and use soft links.
Just follow the below instructions:
libjpeg
wget -c http://www.ijg.org/files/jpegsrc.v7.tar.gz
tar zxvf jpegsrc.v7.tar.gz
cd jpeg-7/
./configure
make
# Now, you really have to became root, for the follow couple commands
make install
sudo ln -s /usr/local/lib/libjpeg.so.7 /usr/lib/libjpeg.so.7
libpng
wget -c ftp://ftp.simplesystems.org/pub/libpng/png/src/libpng-1.2.42.tar.gz
tar zxvf libpng-1.2.42.tar.gz
cd libpng-1.2.42/
./configure
make
# Now, you really have to became root, for the follow couple commands
make install
sudo ln -s /usr/local/lib/libpng12.so /usr/lib/libpng12.so
And thats it!