Aug
15
2013
Unemployement in Europe

This blog post is only in Greek.

Ανεργία: Δυστυχώς μια λέξη στην Ελλάδα που πιστεύουμε ότι αγγίζει μόνο τους άλλους ενώ όλη η υπόλοιπη ευρώπη πιστεύει ότι είμαστε τεμπέληδες. Με 420€ ή 580€ μισθό κι ανεργία στους νέους κοντά στο 60% τα πράγματα δεν φαίνονται και πολύ καλά.

Ας δούμε λίγο τι λέει η eurostat για την ανεργία ή ας δούμε τα στοιχεία (υπάρχουν και σε spreadsheet) για τις διαθέσιμες εργασίες στην Ευρώπη εδώ.

Τι μας λένε λοιπόν αυτά τα στατιστικά: ΔΕΝ υπάρχει καμία ελπίδα για την Ελλάδα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το που υπάρχει δουλειά: τα γνωστά Γερμανία, Βέλγιο κι Αγγλία συνεχίζουν να δέχονται κόσμο ή θέλουν κόσμο. Ολλανδία ζητά συνεχώς νεαρούς πληροφορικάριους (εάν κι έχουν σταματήσει τώρα τελευταία). Αυτό που δεν ήξερα ήταν για την Νορβηγία.

Λίγο κρύο για εμάς, αλλά φαίνεται πως οι βόρειες χώρες (Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία) κάτι κάνουν σωστά, ίσως ο ήλιος και η ζέστη να παίζει ρόλο.

Τέσπα, ορίστε κι ένα ωραίο link για να βρεις δουλειά στην Νορβηγία: Αναζήτηση εργασίας στη Νορβηγία

  1. Avatar di dtsomp dtsomp

    Thursday, August 15, 2013 - 14:28:13

    Οι Σκανδιναβοί έχουν πολλές tech θέσεις χάρη σε
    - πολλές μεγάλες γνωστές εταιρίες (TeliaSonera, Ericsson, Nokia, Opera, Spotify, SAAB/οπλικά συστήματα, Skype),
    - ερευνητικά κέντρα από μη ντόπιες εταιρίες (Samsung, Huawei, Infineon)
    - αναρίθμητες startups (από δω ξεκίνησε η MySQL)

    Επίσης, επειδή η εύρεση εργασίας δεν είναι δύσκολη υπόθεση και η κοινωνική φροντίδα είναι καλή, οι ντόπιοι δεν κάθονται να παιδεύονται με engineering σχολές, αλλά πάνε όλοι σε ανθρωπιστικές επιστήμες, μάνατζμεντ και… κομμωτικές σχολές.

    Αποτέλεσμα: μεγάλη ζήτηση για IT professionals.

    Η Εσθονία (ΕΕ) είναι από τις χώρες που για τους Σκανδιναβούς είναι “κοντινό και φτηνό εργατικό δυναμικό”, οπότε πολλά τμήματα Σκανδιναβικών εταιριών έχουν έδρα εκεί (πχ networking τμήμα της Skype).

    Η Μάλτα, πολύ απλά, έχει άδειες για τζόγο :) Τα μισά ευρωπαϊκά online καζίνο έχουν έδρα την Μάλτα. Λίγο η ανάγκη για δικηγόρους και λογιστές (για στελέχωση της “έδρας”), λίγο ο τουρισμός…