May
29
2011
Extra money to everybody

Η ξαδέλφη μου εργάζεται σε δήμο. Μιλάγαμε προχθές και μου εξήγησε ότι δεν της πληρώνουν υπερωρίες, ότι δουλεύει απογεύματα ή βράδια έξτρα και αρκετές φορές τρέχει τα παιδιά σε γιαγιάδες/παπούδες/πεθερικά για να μπορέσει να παρευρεθεί σε κάποια εκδήλωση ή έκτακτη συνεδρίαση/επιτροπή.

Της εξήγησα ότι όλα αυτά είναι μέρος της δουλειάς της. Δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται γιατί όταν ανακατεύεσαι με τα κοινά, το ωράριο σου δεν είναι σταθερό και σίγουρα ένας δήμος έχει αρκετές υποχρεώσεις. Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις ότι μπορεί να ξεκινήσουν στάσεις πληρωμών, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν στα δημόσια ταμεία.

Η ξαδέλφη μου κατανοεί ότι οι πολίτες αντιδρούν πολύ έντονα, έχουν δίκιο σε αρκετά και ζητάνε το αυτονόητο για τα τέλη που πληρώνουν. Θεωρεί λοιπόν υποχρέωσή της να εργάζεται παραπάνω όταν χρειάζεται. Μου έκανε εντύπωση η αντίδραση της, πολύ καλή εντύπωση και μπράβο της.

Κάπου εκεί όμως, μου εξήγησε λίγο καλύτερα, τι συμβαίνει μέσα στους δήμους. Μου είπε πράγματα που δεν ήξερα καν και δεν είχα ξανα-ακούσει.

πχ.

Για κάθε συνέδριο/επιτροπή που γίνεται μέσα στον δήμο τα μέλη που ασχολούνται (πρόεδρος/γραμματέας κα) παίρνουν έξτρα επιδόματα.

Το σύνολο των επιδομάτων είναι περί τα 30.000 το τρίμηνο, άρα τον χρόνο ξεπερνά τα 120.000 ευρώ !!!

Με λίγα λόγια σε κάθε δήμο πληρώνουμε έξτρα το ΔΣ, δήμαρχο και συμβούλους 120.000ευρώ για να κάνουν απλά την δουλειά τους. Να κάνουν το αυτονόητο δλδ, αυτά που τους έκλεψαν οι πολίτες.

Όλα αυτά τα επιδόματα, υπάρχουν γιατί δεν πληρώνονται υπερωρίες.
Τι υπερωρίες μπορεί να κάνει πχ ένας δήμαρχος; ο δήμαρχος εργάζεται 08.00 με 16.00 ?
Δεν έχει έναν ήδη παχυλό μισθό ? Δεν έχει ήδη την “πρωινή” του εργασία ?

Μην αναρωτιέστε λοιπόν, που “χάνονται” τα λεφτά, οι κλέφτες ξεκινούν από χαμηλά (δες δήμο/νομαρχία) και φτάνουν στα “υψηλά” κλιμάκια. Εάν θέλετε να αντιδράσετε, ξεκινήστε από εκεί.

Εγώ την πρότασή μου την έχω ήδη κάνει:

Όποιος θέλει να εργαστεί για το δημόσιο συμφέρον, να εργαστεί αμισθί. Ναι αμισθί.
Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες εποχές.

  1. Avatar di comzeradd comzeradd

    Sunday, May 29, 2011 - 17:34:16

    Αν εργάζεται απλώς στον Δήμο, τότε δεν “ασχολείται με τα κοινά”. Είναι απλώς μια υπάλληλος, όπως όλοι οι υπάλληλοι, οπότε κακώς δεν πληρώνεται υπερωρίες.

  2. Avatar di b3ren b3ren

    Tuesday, May 31, 2011 - 10:16:56

    “Όποιος θέλει να εργαστεί για το δημόσιο συμφέρον, να εργαστεί αμισθί. Ναι αμισθί.
    Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες εποχές.”
    Επίσης να σιτίζεται στο… Πρυτανείο, και να στεγάζεται… που ακριβώς; Μάλλον θα πρέπει να βρει χορηγούς. :)
    Είναι διαφορετικό το να ζητάμε να μην υπάρχει πρόσθετη αμοιβή για επιτροπές και υπερωρίες για τους αιρετούς μας άρχοντες και διαφορετικό να ζητάμε να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς να πληρώνονται καθόλου.

  3. Avatar di ebal ebal

    Tuesday, May 31, 2011 - 10:44:23

    Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει πλήρες ωράριο; Εάν ναι τότε γιατί κανένας από τους πολιτικούς δεν σταματά την πρωινή του εργασία; Το μισθολόγιο θα έπρεπε να είναι κλιμακωτό με τον βασικό μισθό εργασίας.

    Πχ. 1000 ευρώ ο εργάτης -> 10.000 ο πρωθυπουργός. Όλα τα επιδόματα/προνόμια να εξαφανιστούν. Εγώ πληρώνω τις βενζίνες από την δική μου τσέπη για να πάω στην δουλειά μου. Όπως και το αμάξι μου. Αυτοί γιατί όχι;

    Αλλά ας μην γελιόμαστε, ειδικά στις μέρες αυτές που πλέον η ανάγκη για εξικονόμηση για λεφτά είναι η μέγιστη προτεραιότητα: ΝΑΙ αμισθί. Η κατάντια της χώρας οφείλετε και σε αυτούς (κυρίως σε αυτούς).

    Γιατί να πληρώνω (πάλι, κι άλλο) από την τσέπη μου την κακή διαχείριση που κάνουν? Αμισθί φίλε μου, αλλιώς ας σταματήσουν τις κύριες εργασίες τους, ας παραδώσουν την περιουσία τους στο κράτος κι ας συνεχίσουν να εργάζονται με τους μισθούς και τα προνόμια που παίρνουν.

  4. Avatar di b3ren b3ren

    Tuesday, May 31, 2011 - 11:13:11

    Οι τοπικοί άρχοντες που δεν μπορούν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους όσο ασκούν τα καθήκοντά τους, (όσοι προέρχονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, τις ΔΕΚΟ κ.λ.π.)… *πρέπει* να έχουν κάποιο μισθό.Οι υπόλοιποι ας μας… υπηρετούν αμισθί.
    Η θέση του υπουργού/πρωθυπουργού/βουλευτή *πρέπει* να είναι θέση πλήρους απασχόλησης -ουσιαστικά, όχι μόνο στην “αποζημίωση”.
    Δεν διαφωνώ καθόλου στην κατάργηση των προνομίων και στην πρότασή σου για το κλιμακωτό μισθολόγιο.