Mar
20
2010
Linux proselytizing on coffee

Σήμερα πήγα για καφεδάκι με έναν φίλο μου (ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με linux). Εκεί που τα λέγαμε ξαφνικά αντιλήφθηκα ότι στο διπλανό τραπέζι, ένας κύριος με δύο μικρά κοριτσάκια, πολέμαγε να τα καθαρίσει από τις σοκολάτες που είχαν καλυφθεί σε χέρια και πρόσωπο. Πεταμένη στο πάτωμα ήταν μία σακούλα και φαινόταν να περιείχε ένα περιοδικό. Δεν φαινόταν καθαρά ο τίτλος αλλά μόνο τα πρώτα γράμματα: Lin…

Οπότε με περίσσιο θάρρος (κι αρκετό ρίσκο) τον ρωτάω:

  • Ποια διανομή Linux χρησιμοποιείται;

Φυσικά ο άνθρωπος τα έχασε και με κοίταγε σαν εξωγήινο που μόλις κατέβηκε στην γη.
Κι εκεί που λέω μέσα (ωχ θα φάμε ξύλο) μου απαντάει:

  • Έχω ένα σύστημα με suse κι ένα laptop dual boot με win7 & ubuntu.
  • Συγνώμη αλλά που το ξέρεις;

Του απάντησα ότι είδα το περιοδικό και υπέθεσα ότι έγραφε linux format και ξεκινήσαμε μία πολύ ωραία κουβέντα περί unix/linux κι άλλα πολλά. Ο άνθρωπος είναι θεωρητικός φυσικός, εργάζεται ως καθηγητής σε σχολείο στο περιστέρι κι από το 1979 ασχολείται με υπολογιστές. Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της δημοσιότητας του linux δραστηριοποιήθηκε πιο πολύ, μιας και πρώτη φορά χρησιμοποίησε linux το 1994 γιατί παλαιότερα ασχολιόταν με unix!!! Μιλήσαμε για διανομές, για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, για scolinux, ubuntu, fedora και διάφορα άλλα τέτοια.

Του πρότεινα να ρίξει μια ματιά και στο ελληνικό Linux format που γράφουν έλληνες και συμμετέχουν σε διάφορες κοινότητες, εάν έχει χρόνο κι ενδιαφέρεται να μην μείνει μόνος του αλλά να συμμετέχει σε μία ομάδα εκπαιδευτικών ή σε όποια ομάδα νομίζει ότι μπορεί να τον καλύψει.

Εκτός ότι μου αποκάλυψε ότι τόσα χρόνια ένιωθε τρομερά μόνος κι ότι πλέον ασχολείται με linux για χομπι, μου εκμυστηρεύτηκε και το μεγάλο του παράπονο: δεν έχει δουλέψει slackware ακόμα !!!

Κι επειδή κάπου εκεί τα κοριτσάκια του απειλούσαν την καθαριότητα κι άλλων παρευρισκομένων μα και φυσικά ο φίλος μου κόντευε να κοιμηθεί από την βαρεμάρα, τον χαιρέτισα κι επέστρεψα στην αρχική μου παρέα.

Ελπίζω να τον έπεισα ώστε να αρχίσει να δραστηριοποιείτε πιο ενεργά εντός μιας κοινότητας πλέον.

  1. Avatar di Λευτέρης Κοσμάς Λευτέρης Κοσμάς

    Saturday, March 20, 2010 - 12:10:36

    Ωραίος!!! Πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος σε παρόμοια κατάσταση!

  2. Avatar di ebal ebal

    Saturday, March 20, 2010 - 13:01:11

    Συμφωνώ μαζί σου, πρέπει να τους βρούμε όμως κάποια στιγμή :)