Aug
21
2009
Xfce just before 4.8

Το καλοκαίρι ήταν αρκετά παραγωγικό για όλους όσους εμπλέκονται με το Xfce. Έπειτα από την συνάντηση όλων των developers στην fosdem, πάρθηκαν αρκετές αποφάσεις σε ότι αφορά την εξέλιξη του έργου.

Μερικά (κι όχι όλα) είναι τα εξής:

Release Model
Translations through Transifex
Move to Git
Better Xfce API documentation

Λίγα λόγια για τα παραπάνω: αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένα νέο release model που αφορά τόσο το core development όσο και το release των goodies. Για να είναι όμως ενιαίο πλέον όλα τα projects φιλοξενούνται πλέον στο git on xfce. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι πλέον όσοι τρέχουν κάποιο xfce instance από subversion (like me) χρειάζεται να αλλάξουν από το παλιό svn on xfce σε git. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αλλαγή του τρόπου που ανεβαίνουν οι μεταφράσεις. ΔΕΝ θα δίνεται svn OR git access στους μεταφραστές αλλά χρησιμοποιείται ένα instance του transifex. Με αυτά τα abstract layers κατά το development, οι core developers αποφορτίζονται από τα διάφορα καθήκοντά τους και εστιάζουν καλύτερο σε αυτό που είναι σημαντικό: Την ανάπτυξη του project. Έγιναν μερικές επιλογές και δοκιμές ώστε να αλλάξει το panel και κάποια core libraries ώστε να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις. Και φυσικά επειδή οι core devepolers είναι λιγότεροι από 10 τεκμηρίωσαν (όσο μπορούν) καλύτερα τα διάφορα APIs του xfce και φυσικά τα xfce bindings ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ευκολότερα panel/thunar plugins ή διάφορες εφαρμογές. Το thunar νομίζω ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών χρηστών (το bulk rename που έχει είναι απλά το καλύτερο που έχω δουλέψει).

Τα πράγματα δείχνουν αρκετά ενδιαφέροντα και νομίζω ότι μέχρι την επόμενη fosdem 2010 θα είμαστε σε θέση να συζητάμε ακόμα περισσότερα πράγματα.

  1. Avatar di ebal ebal

    Friday, August 21, 2009 - 08:56:40

    http://balaskas.gr/wiki/xfce

    Κατέγραψα την λίστα των προγραμμάτων ανά κατηγορία μέσω git ώστε να μην τα ψάχνω κάθε φορά.