Aug
12
2013
Posted by ebal at
19:31:32
in blog
Η παρακάτω συνταγή είναι δικιά μου έμπνευση και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας.
Η νομική άδεια χρήσης είναι η εξής: Gnu FDL v1.3
(βασική συνταγή τηγανίτες - εγώ τις κάνω λίγο πιο γλυκές και δεν τις τηγανίζω)
- Γεύση: 4,5 αστεράκια με άριστα το 5
- Ευκολία: 1 αστεράκι με άριστα το 5
- Χρόνος: 10 λεπτάκια (πάνω/κάτω)
Τα υλικά είναι αυτά που χρησιμοποίησα, εάν θέλεις να μάθεις, θα πρέπει να διαβάσεις την συνταγή.
Όποια λέξη είναι με κεφαλαία, δίνουμε λίγο παραπάνω ΠΡΟΣΟΧΗ
- Ξεκινάμε με μια γεμάτη κούπα του τσάι/καφέ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Ρίχνουμε την κούπα μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Εγώ, για να μην κάνω ζημιά, βάζω την κούπα πρώτα μέσα στο μπολ και μετά ρίχνω το αλεύρι από το σακουλάκι μέσα στην κούπα και μετά αδειάζω την κούπα στο μπολ.
- Κάνουμε μια τρύπα στην μέση και ρίχνουμε ένα αυγό - ολόκληρο (όχι από κότα αλανιάρα).
- Μια κουταλιά της σούπας (όχι γεμάτη) baking powder
- Μια βανίλια (προσοχή εδώ, όχι την βανίλια το υποβρύχιο, μια πρέζα βανίλια σκόνη)
- Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ας είναι γεμάτο)
- ΔΕΝ ανακατεύουμε ακόμα
- Χρειαζόμαστε μισή κούπα του τσάι/καφέ ζαχαρούχο γάλα (συμπυκνωμένο) στο οποίο συμπληρώνουμε νεράκι μέχρι να γίνει τελικά γάλα
- Καλό θα είναι - όλα τα υλικά μας, να είναι στην ίδια θερμοκρασία πριν ξεκινήσουμε να ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το γάλα σιγά, σιγά στο μείγμα μας κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε κανονικά.
- ΔΕΝ ρίχνουμε όλο το γάλα μονιμιάς - δεν σταματάμε ποτέ να ανακατεύουμε.
- Εάν χρειάζεται νεράκι, προσθέτουμε νεράκι. Ακόμα κι εάν έχουμε ρίξει όλο το γάλα. Ιδανικά όμως, θα έπρεπε να έχουμε ρίξει τόσο νεράκι στο ζαχαρούχο, ώστε από πριν να έχει γίνει γάλα.
- Ανακατεύουμε ρίχνοντας το γάλα, μέχρι να γίνει ένα πολύ ωραίο μείγμα που θα κυλάει από το κουτάλι μας, αλλά δεν θα χύνετε.
- Εάν έχουμε ρίξει πολύ γάλα/νερό, προσθέτουμε αλεύρι. Δεν παίζει άγχος.
- Θέλουμε να έχουμε ένα ενοποιημένο μείγμα. Όχι πολύ ρευστό, όχι πολύ χλιαρό. Περίπου όπως πέφτει το μέλι από το δοχείο, λίγο πιο πυκνό, αλλά να ρέει άνετα.
- Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Εγώ θέλω να ανακατεύω με κουτάλι της σούπας. Είναι ναι μεν λίγο πιο κουραστικό από το μίξερ, αλλά θα γίνει πολύ καλύτερο το μείγμα μας.
- Παίρνουμε το μεγάλο μας τηγάνι - αντικολλητικών όπως και δήποτε - δεν σηκώνω κουβέντα.
- Όχι στην πιο δυνατή φωτιά, λίγο παραπάνω από την μέση. Εάν το μάτι της κουζίνας έχει 6, στο 4.
- Ρίχνουμε μια γενναία δόση από το μείγμα στην μία άκρη του τηγανιού μας.
- Με το κουτάλι μας, προσπαθούμε (όχι πολύ) να πλατιάσουμε την δόση στο τηγάνι.
- Λογικά πρέπει να χωρέσουμε 4ς pancakes στο ίδιο μεγάλο τηγάνι, οπότε με το αετίσιο μάτι μας, υπολογίζουμε ανάλογα.
- Δεν τις αναποδογυρίζουμε συνέχεια, μια φορά αρκεί.
- Όταν βγάζουν φυσαλίδες (όχι στην 1η, αλλα ούτε και στην τελευταία) τις αναποδογυρίζουμε.
- Το κάνουμε είτε με το χεράκι μας (εάν είμαστε άντρες) ή με την σπάτουλα μας.
- Ο βλάκας που θα προσπαθήσει να τις γυρίσει και τις 4ς με το τηγάνι στο αέρα, ας βγάλει μετά μια φωτογραφία να μας την στείλει.
- ΔΕΝ περιμένουμε να καούν.
- Να πάρουν ένα ωραίο πορτοκολοροδοκόκινο χρωματάκι θέλουμε.
- Βγάζουμε τις πρώτες έξω, βάζουμε τις επόμενες μέσα, με το κουτάλι μας.
- ΔΕΝ βιαζόμαστε, ΔΕΝ ανεβάζουμε το μάτι της κουζίνας, ΔΕΝ ρίχνουμε πολύ μείγμα.
- Να θυμάσαι, όπως ακριβώς και στις σχέσεις, μέχρι 4ς είναι καλά.
- Εάν είναι 3ς ή μία τεράστια δεν θα βγει ωραία (το έχω δοκιμάσει).
- Εάν το μείγμα μας είναι τέλειο, οι pancakes μας θα βγουν αφράτες.
- Τις αφήνουμε για λιγάκι να κρυώσουν, ρίχνουμε μέλι από πάνω ή κανέλα ή σαντιγή ή σιρόπι καραμέλας ή μερέντα.
- ΠΡΟΣΟΧΗ είναι ήδη γλυκιές από το ζαχαρούχο ΔΕΝ ρίχνουμε παραπάνω από ένα υλικό για γαρνιτούρα.
- Εάν θες να φας μερέντα κουκλίτσα μου, άνοιξε το βαζάκι και φάε όσο θέλεις. Οι pancakes μου δεν είναι για σένα, λιγάκι μπορείς να ρίξεις.
- Εάν έχουμε αμύγδαλο καβουρδισμένο, ρίχνουμε λίγο από αυτά (σιγά μην έχεις!), αλλιώς και λίγο καρύδι τριμμένο ταιριάζει πολύ όμορφα.
- Οι pancakes είναι αφράτες, το σιρόπι ή το μέλι, θα το ρουφήξουν όλο (ειδικά εάν είναι ζεστές) ΔΕΝ κάνουμε υπερβολές.
Επειδή οι δικές μου ήταν τέλειες, πάρε μια φωτογραφία από αυτές που έμειναν.
κάνε κλικ για να τις δεις μια μεγάλη φωτογραφία
Tag(s):
pancakes