Από το καινούριο έτος (2011) ένα νέο περιοδικό με θεματολογία γύρω από το linux και το opensource έχει ξεκινήσει κι έχει ήδη βρει τον δρόμο του στα περίπτερα κάθε γειτονιάς. Αναφέρομαι στο Linux Inside, το μοναδικό αμιγώς ελληνικό περιοδικό για linux. Συμμετέχω κι εγώ στην συγγραφή ενός δισέλιδου κάθε μήνα, με λίγο πιο τεχνικά θέματα (sshfs, https proxies, mail server). Βγαίνει κάθε δίμηνο, είναι 100σέλιδο και έχει τιμή τα 6.50 ευρώ.
Τι μου αρέσει μέχρι στιγμής:
Μου αρέσουν τα άρθρα που φιλοξενεί στις σελίδες του. Δεν μπορώ να πω ότι βρίσκω όλα τα άρθρα το ίδιο ενδιαφέρον, υπάρχουν και μερικά που με αφήνουν αδιάφορο και τα προσπερνώ. Μα μου αρέσει που καλύπτει ένα τόσο μεγάλο φάσμα στην θεματολογία του. Έχει άρθρα για πιο άπειρους χρήστες μα και για πολύ έμπειρους.
Μου αρέσει που δεν ασχολείται μονάχα με software, μα καλύπτει θέματα για Adruino & android. Έχει θέματα που αφορούν την ασφάλεια (κάτι που νομίζω έλειπε) αλλά και δωροπροτάσεις! Από tutorials μέχρι προτάσεις για opensource προγράμματα που δεν έχετε καν ακούσει ότι υπάρχουν.
Μου αρέσει που γράφουν απλοί άνθρωποι με απλή γλώσσα και προσπαθούν να αποφύγουν τους τύπους. Νιώθεις μια οικιότητα ρε γμτ. Θα πάρεις στα χέρια σου το περιοδικό κι όπου κι εάν ανοίξεις θα καταλάβεις το κείμενο. Δεν θα μπλεχθείς με χιλιάδες ορολογίες και δεν θα πεις “τι γράφει εδώ ρε γμτ”. Απλή γλώσσα για δύσκολα θέματα. Ουάου.
Εκτός λοιπόν από την θεματολογία και την ποιότητα των άρθρων, μου αρέσει που είναι λίγο πιο comminity προσπάθεια. Εκτός από τον εκδοτικό οίκο, η συνολική προσπάθεια γίνεται από ανθρώπους που θέλουν να βάλουν το linux στα σπίτια των αναγνωστών. Μάλιστα μόνοι μας διαφημίζουμε τα άρθρα μας και το ίδιο το περιοδικό! Γενικά είναι μία φιλότιμη προσπάθεια που θέλει να μαζέψει κόσμο που να αρθρογραφεί συνεχώς για linux & opensource.
Ακόμα μου αρέσει που υπάρχουν θέματα για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει linux, χρόνια τώρα). Θέλω να δω μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερα άρθρα γύρω από αυτόν τον τομέα. Θέλω ο επαγγελματίας IT admin, να παίρνει το περιοδικό στα χέρια του και να λέει: -Χμμμμ, αυτό θα κάνω, θα αντικαταστήσω τον mail server της εταιρείας σε opensource & linux. Ελπίζω να δω περισσότερα τέτοια άρθρα ή τουλάχιστον μια λίγο “πιο” μόνιμη στήλη σε αυτή την κατηγορία.
Τέλος μου αρέσει που η τιμή είναι σχετικά καλή, ας μην γελιόμαστε, στις μέρες που είμαστε 6.50 ευρώ είναι η τιμή ενός ποτού σε ένα μαγαζί. Ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί μας έχουν σκίσει. Με 2ευρώ η αμόλυβδη πλέον χρειάζεται να περπατάς μέχρι το περίπτερο !!! Μην δίνεις και 10ευρώ για ένα περιοδικό.
Τι δεν μου αρέσει μέχρι στιγμής:
Δεν μου αρέσει η τιμή (μα καλά τώρα δεν έγραψες ότι σου αρέσει η τιμή?). Θα το δικαιολογήσω λέγοντας τα εξής: Δεν με νοιάζει που είναι illustration το περιοδικό ή μου είναι τόσο μα τόσο ποιοτική η εκτύπωση. Με νοιάζει το περιεχόμενο, εάν τα έξοδα της εκτύπωσης επιβαρύνουν την τελική τιμή (που σίγουρα την επιβαρύνουν), τότε δεν μου αρέσει. Θα μου άρεσε να είναι 5 ευρώ για παράδειγμα ώστε να περάσει κι ένα μήνυμα προς την υπόλοιπα αγορά αυτές τις μέρες. Παίρνω στα χέρια μου το περιοδικό και φοβάμαι μην το λερώσω. Ούτε οι εικόνες που τυπώνονται δεν δικαιολογούν τέτοια ποιότητα. Εάν κάποιος το σκέφτεται τώρα με τα 6.5ευρώ με πιο χαμηλή τιμή, δεν θα το σκεφτόταν καν.
Είναι μεγάλο, 100 σελίδες είναι λίγο μεγάλο. Ξεκινώ να το διαβάσω και λόγω υποχρεώσεων το βάζω στην άκρη. Άντε ξανά μετά από μια βδομάδα, κάπου βαριέμαι, στην άκρη. Άντε πάλι μετά από δυο/τρεις μέρες … μπλα μπλα μπλα. Θα ήθελα να είναι πιο ταπεινό στον όγκο του. Πχ εάν ήταν 50 σελίδες κι ανά μήνα με 3.5 ευρώ για παράδειγμα, τότε στο δίμηνο θα ήταν 7 ευρώ (παραπάνω από τώρα). Για φαντάσου! Είναι too much, και το span attenuation μου είναι υπερβολικά πολύ μικρό για να διαβάσω με την μία το περιοδικό.
Μου λείπουν οι κοινότητες!. Μπορεί να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι ελληνικές κοινότητες να είναι περισσότερες από τους Έλληνες χρήστες linux (μα καλά, πως γίνεται αυτό!!!) μα θέλω να μαθαίνω νέα για τις κοινότητες έστω κι ένα μικρό άρθρο με το τι έχουν κάνει/διοργανώσει τον τελευταίο μήνα. Δεν με ενδιαφέρουν πόσα μέλη έχουν στο forum ή πόσοι εκπρόσωποι έχουν στο εξωτερικό. Με ενδιαφέρει όμως να μάθω ότι έκαναν το τάδε event για τους χρήστες τους. Έχω δει κάποια ενδιαφέρονται κομμάτια, κυρίως για διεθνής κοινότητες, αλλά πως να το κάνουμε ρε γμτ, εγώ θέλω να μαθαίνω τι κάνουν τόσοι σύλλογοι και κοινότητες στην Ελλάδα.
Επίσης δεν μου αρέσει που υπάρχει μονάχα ένα περιοδικό linux στην ελληνική αγορά. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Θεωρώ ότι ο υγιής ανταγωνισμός ωφελεί τον αναγνώστη. Τα άρθρα θα είναι ποιοτικά, σαφή, θα γίνεται επιλογών των καλύτερων και στο τέλος το αποτέλεσμα θα ωφελεί τον αναγνώστη (όμως αυτό δεν αφορά μονάχα το linux inside). Στις Βρυξέλλες είχε 3-4, στο Άμστερνταμ 6-7, στο Βερολίνο είχε 12-13 !!! Και τα περιοδικά είχαν διαφορετική θεματολογία και διαφορετικό target group. Τώρα διαβάζω το Linux Inside και υπάρχουν άρθρα που προσπερνώ (όπως φυσικά κι άλλοι προσπερνούν τα δικά μου!).
Τέλος αυτό που με ενοχλεί είναι που το ίδιο το περιοδικό δεν “κυνηγά” τους έμπειρους για να γράψουν. Υπάρχει φυσικά ο Δημήτρης Καλαμαράς, αλλά κι αυτός ένας άνθρωπος είναι που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θα ήθελα από την πλευρά του περιοδικού να επενδύσει σε αξιόλογους ανθρώπους και να τους πληρώσει καλύτερα για τη συγγραφή μόνιμων στηλών. Εάν πχ οι αρθρογράφοι δεν δώσουμε άρθρα, τότε απλά το περιοδικό σταματά. Και με εκνευρίζουν οι άνθρωποι του χώρου που επιμένουν να κολλάνε σε λεπτομέρειες ή να αντιδρούν βλακωδώς σε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι καλύτερα χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον ένα περιοδικό πληροφορικής στην ελλάδα που να ασχολείται με το Linux.
Όλα τα παραπάνω, είναι σκόρπιες και προσωπικές μου σκέψεις.