Όσοι ασχολούμαστε με Linux έχουμε σκοπό της ζωής μας να “μισούμε” την Microsoft, όλα τα Windows και το office (+μερικές χιλιάδες άλλα πράγματα, όπως ανθρώπους, flash videos, games κ.λ.π.-κ.λ.π.).
Για λόγους δουλειάς χρειάζομαι κάποιο windows περιβάλλον καθώς υπάρχουν εφαρμογές που ΔΕΝ τρέχουν ακόμα σε Linux ή δεν πρόκειται να τρέξουν ποτέ, ούτε μέσω wine (παρότι τις φιλότιμες προσπάθειες μου - λύση είναι μόνο το virtualbox). Μιας και δεν μπορώ να επιβάλω στην εταιρεία που εργάζομαι ποιο σύστημα για διαχείριση αιτημάτων πρέπει να έχουμε και γιατί, υπομένω κι εργάζομαι σε windows.
Στο laptop μου (Fujitsu Siemens Amilo Pi1520s) έχω λοιπόν ένα partition με windows xp home το οποίο υπήρχε από την ημέρα που αγόρασα το laptop. Πυκνά συχνά (ίσως μάλιστα πιο συχνά από όσο θα ήθελα) εργάζομαι στα WinXP Home και μάλιστα έχω μία πλειάδα προγραμμάτων σε ένα partition <20Gb. Με 1 Gb Ram εργάζομαι λίγο παραπάνω από 3 χρόνια.
Προσπαθώ να το έχω πάντα αναβαθμισμένο μέσω του windows update και να καθαρίζω τα σκουπίδια μου κατά καιρούς. Ελέγχω για τυχόν ιούς, κατεβάζω την αλληλογραφία μου κ.λ.π.-κ.λ.π. Είναι πλήρες από προγράμματα.
Μετά λοιπόν από 3 χρόνια μου έβγαλε μπλε οθόνη!
Για να το διορθώσω έπρεπε να αναζητήσω τα cd από όταν αγόρασα το laptop και μάλιστα να σκίσω την θήκη του windows xp repair cd καθώς ΔΕΝ το είχα ποτέ ανοίξει. Επέλεξα την επιλογή Repair και στην συνέχεια μου επιδιόρθωσε τα windows. Μάλιστα όταν ξαναεκκίνησε το laptop και μπήκα με επιτυχία στα windows διαπίστωσα ότι ΔΕΝ μου “έφαγε” τα προγράμματα που είχα εγκαταστήσει. Μάλιστα σύμφωνα με τις αναβαθμίσεις ήμουν πριν το SP3.
Ολοκλήρωσα με επιτυχία τις αναβαθμίσεις, καθάρισα εκ νέου τον δίσκο, τον έκανα defrag κι αυτή την στιγμή γράφω και τούτο το blog entry.
Άρα ο απολογισμός είναι μία φορά στα 3 χρόνια!
Τολμώ να πω ότι περισσότερες από 2 φορές τον χρόνο “φορμάρω” linux διανομές σε laptop / desktop (δεν αναφέρομαι σε servers) άπειρες δε φορές οι αναβαθμίσεις μου έχουν βγάλει προβλήματα, άπειρα εις το τετράγωνο μου έχουν προκύψει ασυμβατότητες κι έπρεπε να βάλω δάχτυλο για να αλλάξω κάτι. Σε αυτό το σημείο να ΜΗΝ σχολιάσω τις αλλαγές του τελευταίου χρόνου μεταξύ freedesktop/dbus/hal & xorg). Μείναμε με μαύρη οθόνη (κονσόλα) για ώρες.
Που θέλω να καταλήξω: ότι τα πάντα ξεκινάμε από την χρήση του καθενός στο μηχάνημα & διανομή που έχει επιλέξει. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται το ίδιο το λειτουργικό, δεν χρειάζεται να “μισούμε” κανέναν - χρειάζεται απλά να βρίσκουμε τις ατέλειες/διαφωνίες μας και να τις αναδεικνύουμε σε ένα open source λειτουργικό (περιβάλλον).
Φυσικά παραμένω πάντα υπέρμαχος opensource λύσεων και των ανοιχτών προτύπων, αλλά χρειάζεται να ακούγεται και η γνώμη ενός όχι και τόσο άπειρου πλέον linux χρήστη (εργάζομαι σε Linux από το 2002 σε μόνιμη και καθημερινή βάση).
Ελπίζω τα τυχόν σχόλια που θα λάβω να είναι ευπρεπή :D